Κατάσταση εκτροπής – του Γιώργου Κοσματόπουλου

Γιώργος Κοσματόπουλος

Τα τελευταία επεισόδια στο χώρο της Δικαιοσύνης έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι πλέον μπορούμε να μιλάμε ξεκάθαρα για μια κατάσταση Πολιτειακής εκτροπής στην οποία έχει εισέλθει η Ελλάδα. Μια κρίση του Κράτους Δίκαιου, που σαφώς υπερβαίνει την σίγουρα πολυεπίπεδη κρίση την οποία βιώνουμε τυπικά από το 2010 αλλά στην πραγματικότητα πολύ νωρίτερα.

Βασικές Αρχές τόσο του Συντάγματος, του Θεμελιώδους Νόμου του κράτους, όσο και ευρωπαϊκών και διεθνών νομοθετημάτων τα οποία διέπουν την ελληνική έννομη τάξη καταστρατηγούνται.  Η επεισοδιακή ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία καλείται να κρίνει τη συνταγματικότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του Δικαστηρίου και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣτΕ, οφείλεται στο κλίμα που είχε διαμορφωθεί από τους αντιδίκους. Ακολούθησε υποστηρικτική προς αυτόν ανακοίνωση της Ένωσης των δικαστών   αν και η τελευταία δε θα μπορούσε να έχει πλήρη γνώση των συνθηκών που οδήγησαν στη ματαίωση.  Η ανακοίνωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση από το ΔΣ δύο Αντιπροέδρων με βαρύτατες καταγγελίες  κατά του Προέδρου και της Ένωσής τους. Είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ αρνείται ουσιαστικά να δικάσει μια υπόθεση και μάλιστα με μια αιτιολογία άκρως προσβλητική για τους δικαστές και άκρως προβληματική για τη λειτουργία του Πολιτεύματος. Πρόκειται για το Δικαστήριο που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στη χούντα και που δεν έκανε πίσω ούτε την εποχή που η χώρα ήταν στις φλόγες προκειμένου να κρίνει τη συνταγματικότητα του Μνημονίου 1. Οι αιτήσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας των τηλεοπτικών σταθμών άλλωστε συζητήθηκαν από το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ και απερρίφθησαν υπό το ίδιο ακριβώς ‘’κλίμα’’ λίγες ημέρες νωρίτερα. Σήμερα όμως δίνεται στον ελληνικό λαό η εντύπωση ότι οι δικαστές είναι ευεπίφοροι στις πιέσεις και  η ποιότητα των αποφάσεών του ΣτΕ  είναι αμφίβολη όταν αυτές προκύπτουν εν μέσω κλίματος έντασης που οι διάδικοι προκαλούν.
Την κατάσταση ήρθε να επιδεινώσει η  συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων όπου τους υποσχέθηκε να μην υποστούν  καμία μισθολογική μείωση αλλά και να υπάρξουν  αυξήσεις στην κορυφή της πυραμίδας. Νέες αντιδράσεις, από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, μιας και η κορυφαία συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων εκτελεστικής και δικαστικής λειτουργίας φάνηκε να εξελίσσεται σε εξωθερμική συνδιαλλαγή, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε δημόσια ότι θεωρεί αδιανόητη μιας απόφαση του ΣτΕ που θα έκρινε αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Παράλληλα ο  Πρόεδρος του ΣτΕ μας ενημέρωσε ότι αποστολή του Δικαστηρίου είναι  ‘’να αφουγκράζεται τον παλμό της ελληνικής κοινωνίας’’ ! Πρόκειται για μια εξωφρενική άποψη. Η  απονομή της Δικαιοσύνης γίνεται μόνο με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους. Οι λειτουργοί της βρίσκονται εκεί ακριβώς  επειδή η επιστημονική τους γνώση και κατάρτιση αλλά και το φρόνημά τους, τους καθιστούν ανεπηρέαστους από την πίεση της κοινωνίας η οποία πολλές φορές επιθυμεί ακόμη και την εφαρμογή του Νόμου του Λίντς. Διαφορετικά θα έφτανε μια δημοσκόπηση για την έκδοση αποφάσεως  και το δικαστήριο απλά θα αποτελούσε το θεσμικό περιτύλιγμα της ‘’λαϊκής Δικαιοσύνης’’. Ο ίδιος ο Πρόεδρος μάλιστα βίωσε δυστυχώς για τον ίδιο και το θεσμό που εκπροσωπεί τον‘’παλμό  της κοινωνίας’’ με τον προπηλακισμό του στην πλατεία του Κολωνακίου την επομένη ! 
Είναι προφανές λοιπόν ότι βρισκόμαστε ενώπιον πολύ επικίνδυνων καταστάσεων, που απειλούν ευθέως τον πυρήνα της υπόστασης του Πολιτεύματός μας. Οι ανέκαθεν μειωμένες ηθικές και θεσμικές αναστολές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο η κατάρρευση της  συνεχίζεται τόσο εξασθενούν  με αποτέλεσμα να μην τηρούνται  πλέον ούτε τα προσχήματα.  Η Δικαιοσύνη οφείλει να προστατεύσει το κύρος της και οι δικαστές τη θεσμική, επιστημονική αλλά και προσωπική τους αξιοπρέπεια. Η Δικαιοσύνη είναι το έσχατο καταφύγιο των πολιτών και η απαξίωσή της  είναι το πρώτο βήμα ζουγκλοποίησης της κοινωνίας.
Γιώργος Κοσματόπουλος

Γιώργος Κοσματόπουλος

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1989. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 2012. Σήμερα συνεχίζει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.Έχει εργαστεί στον Δήμο Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή και στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Ασχολείται ενεργά με την πολιτική, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, μέσα από τη συμμετοχή του σε διάφορους φορείς και συλλόγους. Αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε διάφορα συνέδρια για θέματα πολιτικής επιστήμης.

Facebook Twitter