7 +1 πρώτες σκέψεις για το debate Κλίντον-Τράμπ του Σάμι Γαράιμπε

Σάμι Γαράιμπε
  1. Ο Τραμπ εμφανίστηκε ως ο ορθοπρακτικός businessman που θα κυβερνήσει τις Η.Π.Α όπως διαχειρίζεται ο ίδιος το χρήμα και τις επιχειρήσεις του.
  2. Ήταν αντιπολιτικός. Χρησιμοποιούσε τη λέξη «πολιτική» και «πολιτικοί» ως συνώνυμες του τετριμμένου, του αναποτελεσματικού και του «μία από τα ίδια». Για τον ίδιο διατηρούσε έτσι την εικόνα του αντισυστημικού outsider που έρχεται για να εμφυσήσει τη δική του πρακτική βιωματική αλήθεια στο «δυσλειτουργικό», αν όχι «άχρηστο» πολιτικό σύστημα.
  3. Δεν εμβάθυνε ποτέ σε κανένα ζήτημα. Δεν παρουσίασε κανέναν πολιτικό σχεδιασμό. Σε όλο το debate πορεύθηκε με τα κλασικά συστατικά ενός παραδοσιακού λαϊκιστή: ρηχή γνώση και αντιμετώπιση των ζητημάτων, υπεραπλούστευση, απλή περιγραφή παθογενειών με μελανά χρώματα χωρίς αντιπροτάσεις. Αντί για λύσεις, σε κάθε πρόβλημα έβρισκε έναν εχθρό.
  4. Ήταν μετρ του επικοινωνιακού αντιπερισπασμού. Τον ρωτούσαν αν θα δώσει στη δημοσιότητα τη φορολογική του ενημερότητα (τι φόρους πλήρωσε, τι φόρους γλίτωσε κτλ) και αυτός απαντούσε με ερώτηση για το αν θα δώσει η Κλίντον στη δημοσιότητα τα e-mails που έστελνε ως υπουργός εξωτερικών από την ιδιωτική της ηλεκτρονική διεύθυνση – και όχι από την επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση του State Department.
  5. H Κλίντον αντιστάθηκε επιτυχώς στο να παρασυρθεί στο νοηματικό και επικοινωνιακό πλαίσιο του Τραμπ. Εκεί που αυτός ήταν επιθετικός, αυτή απαντούσε ψύχραιμα. Εκεί που αυτός προσπαθούσε να πατήσει προσωπικά της κουμπιά, αυτή επανέφερε τη συζήτηση σε γεγονότα. Στον γενικόλογο και συναισθηματικά φορτισμένο αναθεωρητισμό του Τραμπ, η Κλίντον επανέφερε τον διάλογο στο συγκεκριμένο και το «πώς» των πραγμάτων.
  6. Η Κλίντον φάνηκε να ακολουθεί δική της διακριτή γραμμή, επενδύοντας στο προφίλ της σοβαρής stateswoman που γνωρίζει τα προβλήματα σε βάθος και που έχει επεξεργαστεί προτάσεις-λύσεις-πρόγραμμα. Η στρατηγική της δεν βασίστηκε στην μίμηση ή την αντιγραφή του ύφους Τραμπ. Έχτισε πάνω στις δικές της συγκριτικές δυνάμεις.
  7. Αν το χθεσινό debate ήταν μάχη, τότε η στρατηγική Κλίντον παραπέμπει σε τακτικό πόλεμο, ενώ η στρατηγική Τραμπ σε ανταρτοπόλεμο.
  8. Το ποια από τις δύο στρατηγικές θα διεισδύσει αποτελεσματικότερα στην κοινή γνώμη και θα μεταφραστεί σε εκλογική δύναμη ικανή να αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ερώτημα που μένει να απαντηθεί σύντομα.
Σάμι Γαράιμπε

Σάμι Γαράιμπε

Γεννήθηκε το 1982 στη Θεσσαλονίκη.
Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Essex του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και αραβικά. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Facebook Twitter