27 Ιανουαρίου »Διεθνής ημέρα μνήμης θυμάτων Ολοκαυτώματος»

notepaper team

, Videos

«Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι η ημέρα, κατά την οποία πρέπει να επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. […] Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την ανάμνηση και να εξασφαλίσουμε ότι οι νέες γενιές γνωρίζουν αυτή την ιστορία. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος στον κόσμο. Και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις προστασίες και τα δικαιώματα που αντιπροσωπεύουν τα Ηνωμένα Έθνη» είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν το 2007, με αφορμή την κήρυξη της 27ης Ιανουαρίου ως ημέρας μνήμης των θυμάτων του Τρίτου Ράιχ.

Στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος υπολογίζεται ότι μόνο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης θανατώθηκαν περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίοι. Απορρίπτοντας κάθε άρνηση του Ολοκαυτώματος ως ιστορικό γεγονός, στις 2 Νοεμβρίου 2005, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την απόφαση A/RES/60/7, με την οποία καταδικάζει «χωρίς κανένα ενδοιασμό» όλες τις εκδηλώσεις θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, παρακίνησης, κακοποίησης ή βίας κατά προσώπων ή κοινοτήτων, βασισμένων σε εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Με την ίδια απόφαση, η 27η Ιανουαρίου ανακηρύχθηκε Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, καλούνται τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ «να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας».

notepaper team

Το Notepaper δεν είναι μία ενημερωτική σελίδα. Είναι ένα σημείο στο διαδίκτυο με άποψη, σχόλιο, επιχειρήματα και ξεχωριστές ιστορίες.

Facebook Twitter